Bokens 11 steg


I STEG 1: FÖRSTÅ HUR DU FUNGERAR får du veta hur det kommer sig att vi fattar så många dåliga beslut, och du får också en genomgång av de vanligaste misstagen vi gör och hur du undviker dem.

I STEG 2: GÖR EN BUDGET får du koll på dina inkomster och utgifter. Det är först när du ser dem svart på vitt som du kan förändra dem. För att få pengar över till dina drömmar, lägg pengarna där du tycker att de gör mest nytta.

I STEG 3: ÖKA DINA INKOMSTER får du en ordentlig genomgång av den ena delen av din budget, det vill säga inkomsterna. Hur kan du få upp din lön, betala mindre skatt eller tjäna några extra tusenlappar varje månad?

I STEG 4: GÖR AV MED MINDRE blir det tydligt hur den andra delen av din budget, utgifterna, påverkar din privatekonomi. Du kommer att förstå att du inte måste avstå ifrån en massa kul för att få pengar över.

STEG 5: SPARA TILL EN BUFFERT är kort och enkelt. Du får lära dig att alla svenskar borde ha tre månaders utgifter i buffert, på ett sparkonto med fria uttag och insättningsgaranti.

STEG 6: SÄTT UPP ETT LÅNGSIKTIGT SPARANDE ger dig svar på varför du ska spara, hur mycket, var och när. Den viktigaste lärdomen är den om ränta på ränta-effekten.

EFTER STEG 7: SE ÖVER DITT BOLÅN kommer du att förstå hur mycket du kan spara bara genom att prata med banken. Efter det här steget har du bra koll på hur mycket du får låna, vad amorteringskraven säger, om du ska ha rörlig eller bunden ränta mm.

I STEG 8: SKAFFA RÄTT FÖRSÄKRINGSSKYDD får du en genomgång av vilka försäkringar du behöver och vilka du troligtvis inte behöver, vad de olika försäkringarna innehåller och hur du ser över dem för att få bäst skydd till lägst pris.

EFTER STEG 9: SÄNK KOSTNADERNA FÖR ANDRA LÅN OCH KREDITER kommer du att ha koll på hur olika typer av lån fungerar och vilka du ska undvika. Kapitlet går igenom studielån, privatlån, billån, kreditkort och sms-lån.

STEG 10: FÅ KOLL PÅ DIN PENSION ger dig större förståelse för hur viktigt det är att du tar tag i din pension. Du får en genomgång av pensionens olika delar samt av vad du kan göra idag för en bättre livskvalitet imorgon.

I STEG 11: VAR BEREDD PÅ LIVET får du viktiga råd om vad du bör tänka på när du studerar, flyttar hemifrån, blir sambo, gifter dig, köper och säljer en bostad, får barn, skiljer dig, ärver, går i pension och går bort. Ett livsviktigt steg, helt enkelt.